top of page

RASSTANDAARD

Hieronder meer info over het karakter en uiterlijk van de Brits Korthaar!

​De Brits Korthaar wordt vaak verkeerdelijk Britse Korthaar genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, is het ras afkomstig van Groot-Brittanië. Het ras is sinds het begin van de 20e eeuw erkend en is sindsdien uitgegroeid tot één van de meest geliefde kattenrassen. â€‹

​

Karakter:

De Brits Korthaar staat bekend staan om zijn zachtaardige en evenwichtig karakter. Ze passen zich snel aan en beschikken over een stevige portie geduld wat ervoor zorgt dat ze goed kunnen samenleven met andere huisdieren en kinderen. Ze kunnen zichzelf redelijk goed bezig houden maar zijn ook erg graag in de nabijheid van hun eigenaar en volgen graag alles wat in huis gebeurt op de voet. Het zijn meestal geen echte schootkatten en ze worden ook niet altijd even graag opgepakt. Tot de leeftijd van twee jaar zijn Britten even speels als andere katten maar daarna worden ze meestal wat lui van aard en hebben ze wat meer stimulatie nodig om in beweging te blijven. 

​

Uiterlijk:

De Brits Korthaar dankt zijn schattige, teddybeer look aan de brede, bolle kop met grote ogen, een brede en korte snuit en kleine, afgeronde oortjes. De lichaamsbouw is compact en gespierd met korte poten en stevige, ronde voetjes en een dikke, afgeronde staart. De pluche vacht is kort en dicht ingeplant. Het kan twee tot drie jaar duren eer een Brit volledig uitgegroeid is.

 

De klassieke blauwe kleur is de meest gekende kleur, maar je vindt een groot scala aan kleuren en patronen binnen het ras.

​

​​Ik ben zelf mijn hart verloren aan de zeldzamere golden kleur. Hieronder probeer ik op een beknopte en verstaanbare manier wat meer uitleg te geven over de varianten binnen de golden Brits Korthaar waarop we ons toeleggen binnen de cattery. 

​​

GOLDEN: â€‹

Bij de golden Brits Korthaar is er qua grondkleur een blekere goud- tot ivoorkleur aanwezig ter hoogte van de kin, borstkas, buik en onder de staart en is er een warmere, meer uitgesproken goudkleur aanwezig op de rest van het lichaam. De haren op de rug, flanken, kop, oren, staart en poten zijn als het ware gelijkmatig 'gedipt' in een zwarte (black), blauwe (blue), chocolade (chocolate) of lilac (lilac) basiskleur. Op de poten neemt het 'gedipte' aspect van de haaruiteinden gradueel af van boven naar onder. De staartpunt daarentegen is intens gekleurd. Er is steeds een groene oogkleur aanwezig. 

Bij een shaded patroon is 1/3 van de haaruiteinden gekleurd en bij een shell patroon is slechts 1/8 van de haaruiteinden gekleurd.  

 

​​Een nog zeldzamer patroon binnen de golden Brits korthaar is de golden point. Hierbij zie je het gouden pigment enkel terug in het masker op de kop, de oren en de voetjes/hakken. De rest van het lichaam heeft een warme, witte grondkleur.  De haaruiteinden op de rug, flanken, kop, oortoppen, poten en staart zijn ook 'gedipt' zijn in dezelfde kleuren als hierboven vermeld. De staarttop is intens gekleurd. De mate waarin de haarpunten gekleurd zijn, is afhankelijk of het om shaded point of shell point gaat. Golden points hebben een prachtige blauwe oogkleur.  

​​

​

​

​

​

​

​​​​​​​​​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

​

In de cattery zullen vooral black goldens geboren worden. Soms kan het gebeuren dat er blue goldens geboren worden, maar dit kan enkel als beide ouders het verdunningsgen dragen. Sporadisch kan het ook gebeuren dat er chocolate goldens worden geboren, maar dit kan enkel als beide ouders het chocolate gen dragen. Pas als beide ouders zowel het chocolate gen als het verdunningsgen dragen, is er kans op lilac goldens. Alle kleuren kunnen zowel in shaded als shell patroon voorkomen. 

In de cattery zullen er ook seal golden shaded points geboren worden. Om deze variant te verkrijgen, moeten beide ouders zelf golden point zijn of het point gen dragen. 

​​

​

​      ​​​​​​​​​​​​De wonderlijke wereld van de kleurengenetica in een notendop! Hopelijk heb ik op die manier toch wat verduidelijking kunnen brengen in deze uitgebreide en soms moeilijke materie... :) 

​

​

​

Wist je dat?  

​

  • De blauwe oogkleur bij golden point NIET geassocieerd is met doofheid, zoals bij volledig witte katten wel het geval is. 

  • Golden point kittens volledig wit geboren worden, de kleur zal pas later ontwikkelen en wordt ook steeds meer uitgesproken met de leeftijd.

Een woordje uitleg over de kleurcodes: 

​

  • ​NY staat voor black golden 

  • AY staat voor blue golden 

  • BY staat voor chocolate golden 

  • CY staat voor lilac golden

​

  • Shaded wordt aangeduid met 11, shell met 12 en point met 33

    • voorbeeld: NY12 is een black golden shell​

    • voorbeeld: NY1133 is een seal golden shaded point

​​

CATTERY FELIS LIMOUSI

© Copyright
bottom of page